Discussieavond ‘Geschiedenis & Games’ 14 april 2014

Op 14 april vond op het terrein van de Westergasfabriek, waar het kantoor van IJsfontein gevestigd is, vond de discussieavond “Geschiedenis & Games plaats.

Op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam is de IJsfontein gehuisvest.  Daar vond r maandagavond 14 april de discussieavond ‘Geschiedenis & Games’ plaats.

Door de komst van een klein maar gemêleerd gezelschap, geschiedenisstudenten, geschiedenisdocenten, studenten nieuwe media  en game ontwikkelaars in opleiding was het een geslaagde avond.

Tijdens de discussieavond gingen gamedesigners Jan Willem Huisman (IJsfontein), Dimme van der Hout (Monkeybizniz) en universitair docent nieuwe media en digitale cultuur René Glas (Universiteit Utrecht ) met elkaar en het publiek in gesprek over het gebruik van geschiedenis gebruik van geschiedenis in games. Enkele onderwerpen die aan bod kwamen:

  • Wat zijn educatieve games;

  • Wat voor onderzoek vindt er plaats;

  • Welke keuzes worden er gemaakt en door wie.


Wat hieruit naar voren komt is dat geschiedenis in deze educatieve games vaak de verbeeldingsvorm is om deze spellen voor het beoogde publiek speelbaar te maken (Het spel van de Gouden Eeuw, Tijdtripper). Er wordt veel samengewerkt met onder andere historici om de geschiedenis zo accuraat mogelijk weer te geven. Zo zijn de rentepercentages in Het spel van de Gouden Eeuw daadwerkelijk depercentages van toen. Bij tijdtripper is er veel onderzoek gedaan naar hoe Utrecht er uitzag.

tijdtripper

 

Uiteindelijk staat altijd het doel van de opdrachtgever voorop en zal de game worden vormgegeven aan de hand van die doelen. Ook tijd en geld spelen een rol in de ontwikkeling en vormgeving van de game.

WP_20140414_003

 

Doordat het aanwezige publiek uit diverse (in opleiding) beroepsgroepen kwam, werd het een geslaagde avond waarbij diverse thema’s binnen het gesprek aan bod kwamen.

Met dank aan de sprekers van avond en uiteraard het publiek.

De games ontwikkeld door IJsfontein en door Monkeybizniz  die werden getoond.

http://www.tijdtripper.nl/

http://www.spelvandegoudeneeuw.nl/

en

http://www.13indeoorlog.nl/game13.html

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *