Symposium # stop de tijd – 25 jaar mediageschiedenis

Donderdag 18 september

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - Hilversum

Theaterzaal 1 - 10.00-17.00aanleiding

Eind jaren ’80 uitte een aantal historici de noodklok over de beschikbaarheid van audiovisueel archief, daarom richtten zij in 1989 de Stichting Mediageschiedenis op. Sinds die tijd is er veel veranderd. Het media aanbod is in het digitale tijdperk explosief gegroeid. Dat geldt ook voor de beschikbaarheid van archiefmateriaal, nationale en regionale archieven hebben hun collecties gedigitaliseerd. Aan universiteiten en hogescholen is het aantal mediastudies en studenten enorm gegroeid.

 

Het wordt tijd terug te kijken naar de afgelopen 25 jaar en vooruit te blikken naar de ontwikkelingen en kansen voor de mediageschiedenis. Beeld en Geluid organiseert in samenwerking met Tijdschrift voor mediageschiedenisVereniging Geschiedenis Beeld en Geluid (GBG) en EYE Filminstituut een symposium onder de titel #stop de tijd - 25 jaar mediageschiedenis.

 

Programma

In de terugblik is er een keynote van Frank van Vree (UvA), een introductie op 15 jaar Tijdschrift voor Mediageschiedenis door Susan Aasman. columns van Karel DibbetsBernadette Kester, Lizzy van Winsen (GBG) en Huub Wijfjes. Er wordt vertoning van archiefmateriaal uit de audiovisuele collecties.

 

In de middag kijken we vooruit naar de mogelijkheden die digital humanities biedt voor mediageschiedenis. Een panel over Digital Humanities onder leiding van Sonja de Leeuw (UU) zal worden ingeleid door Andreas Fickers (Universiteit van Luxemburg). In het panel zitten onder andere Julia Noordegraaf (UvA), Marcel Broersma (Rijksuniversiteit Groningen) en Martijn Kleppe (Erasmus Universiteit Rotterdam).

 

De dag wordt afgesloten met een blik op de ontwikkelingen in de media door Ernst-Jan Pfauth.

 

Aanmelden en actuele programma informatie

 

We hopen u te mogen begroeten in Beeld en Geluid op donderdag 28 september

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *