The Colour Fantastic: conferentie over kleurgebruik stille film

THE COLOUR FANTASTIC PBR

The Colour Fantastic: conferentie over
kleurgebruik stille film
The Colour Fantastic in EYE is een conferentie over het
kleurgebruik in de periode van de stille film. Het programma biedt
academici, filmarchief- en museumspecialisten uit verschillende
disciplines de gelegenheid hun kennis te verdiepen en te delen. De
keynote sprekers zijn Peter Delpeut (Lyrisch nitraat en Diva
dolorosa), Tom Gunning (University of Chicago) en Vanessa
Toulmin (National Fairground Archief/University of Sheffield). Ook
vinden er vertoningen plaats van gerestaureerde en/of zelden
vertoonde films.
The Colour Fantastic, van 29 tot 31 maart 2015 in EYE, IJpromenade 1,
Amsterdam, eyefilm.nl

vlinder maan

Twintig jaar na de baanbrekende workshop Disorderly Order: Colours in Silent Film wordt dit jubileum in EYE gevierd met The Colour Fantastic, een conferentie over het kleurgebruik in de periode van de stille film. De keynote sprekers zijn cineast en schrijver Peter Delpeut, Tom Gunning (University of Chicago) en Vanessa Toulmin (National Fairground Archief/University of Sheffield).

 

Op het programma staan ruim 35 bijzondere en gevarieerde presentaties van academici, filmarchief- en museumspecialisten afkomstig uit verschillende disciplines en werelddelen: van Australië, Zwitserland en Zweden tot Italië, Engeland en de Verenigde Staten.

 

Tijdens de conferentie wordt een nieuw boek over de stille kleurenfilm gepresenteerd: Fantasia of Color in Early Cinema door Tom Gunning, Giovanna Fossati, Joshua Yumibe en Jonathon Rosen, uitgegeven door Amsterdam University Press.

 

Tijdens de conferentie zijn er vertoningen van de volgende gerestaureerde en/of zelden vertoonde films:

 

Maudite soit la guerre

(Alfred Machin, België, 1914)

Nieuwe digitale restauratie van de pacifistische film Maudite soit la guerre (Vervloekt zij den oorlog), uitgevoerd in samenwerking met de Cinémathèque Royale de Belgique, waarbij grotendeels gebruik werd gemaakt van een kleurenkopie uit het archief van EYE.

 

Lyrisch nitraat

(Peter Delpeut, NL, 1990)

Found footage-film met fragmenten van zwijgende speelfilms en documentaires van vóór 1915 uit de Jean Desmet-collectie. Lyrisch nitraat is een eerbetoon aan het vakmanschap van vroege filmmakers, maar ook aan het filmmateriaal zelf. EYE heeft Lyrisch nitraat onlangs gerestaureerd en gedigitaliseerd. De dvd is in december 2014, ter gelegenheid van de Desmet-tentoonstelling in EYE uitgebracht.

 

When the Earth Trembled

(Barry O'Neil, VS, 1913)

Fictiefilm uit de Desmet-collectie over de grote aardbeving van 1906 in San Francisco. Deze nieuwe restauratie is de meest complete versie en combineert materiaal uit drie verschillende bronnen: Museum of Modern Art (MoMA), British Film Institute (BFI) en EYE. Première op de EYE Collectiedag op 28 maart.

 

Registratiekosten

Early bird tot en met 20 januari 2015:

€ 200 (volle prijs), 160 euro (studenten)

 

Na 20 januari 2015:

€ 250 (volle prijs), € 200 (studenten)

Maaltijden inbegrepen tijdens de conferentiedagen.

 

Aanmelding geeft ook toegang tot het programma van de EYE Collectiedag op zaterdag 28 maart. EYE presenteert dan enkele recent voltooide en nog lopende filmrestauraties, die gedeeltelijk in internationale samenwerking tot stand zijn gekomen.

 

De conferentie is medegeorganiseerd door EYE, Giovanna Fossati (Universiteit van Amsterdam/ASCA) en het Leverhulme Trust onderzoeksproject Colour in the 1920s: Cinema and Its Intermedial Contexts, geleid door Sarah Street (Universiteit van Bristol) en Joshua Yumibe (University of St Andrews/Michigan State University).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *