Inschrijving Winter School for Audiovisual Archiving nu geopend

Na een succesvolle eerste editie in februari 2016, kondigt Beeld en Geluid de tweede editie van haar Winter School for Audiovisual Archiving aan. Deze editie vindt plaats van 25 tot en met 27 januari 2017 bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Inschrijven voor de Winter School kan van 22 september tot 20 december 2016. U kunt zich inschrijven via dit formulier.

header_ws2017

De Winter School is een unieke driedaagse training in Hilversum over het duurzaam bewaren van digitale audiovisuele collecties. De training richt zich met name op beheerders van audiovisuele collecties en medewerkers van audiovisuele archieven. De Winter School bestaat uit een leerzame mix van lezingen, praktische workshops en interactieve sessies gegeven door gerenommeerde experts, verrijkt door case studies van internationale gastsprekers.

Digitale preservering
Door de hoeveelheid born digital-materiaal en de diversiteit aan media die dagelijks wordt gecreëerd, is er een groeiende behoefte om audiovisuele preserveringsplanning toe te passen en bij te werken om zo in te spelen op uitdagingen op het gebied van digitale preservering. De Winter School biedt beheerders en medewerkers van audiovisuele archieven de noodzakelijke kennis en vaardigheden om het digitale management van hun audiovisuele collecties vorm te geven of te verbeteren.

De Winter School for Audiovisual Archiving is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met AVA_Net.

De Winter School is ontwikkeld voor professionals die audiovisuele archiefcollecties beheren.

Omwille van het betrekken van internationale expertise, wordt de training in het Engels gegeven.

Programma
Op de World Day for Audiovisual Heritage, 27 oktober 2016, worden het programma en de gastsprekers officieel bekendgemaakt op de site van de Winter School. Om een indruk te krijgen van de inhoud van de Winter School verwijzen we u graag naar dit verslag door Erwin Verbruggen. Hierin blikt hij terug op de vorige editie.

Meer informatie

Inschrijven voor de Winter School kan tot en met 19 december 2016. U vindt het inschrijfformulier hier.

  • Meer informatie over het trainersteam vindt u hier.

  • Meer informatie over de adviesraad vindt u hier (Engels).


Meer informatie over het programma en de gastsprekers verschijnt de komende weken op de website van de Winter School.

 

 

REMINDER UITNODIGING 7 APRIL

7april_5

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 7 april als thema:

15 jaar Andere Tijden De Nederlandse koloniale geschiedenis in beeld

Andere Tijden, het meermalen bekroonde televisieprogramma van de NTR en de VPRO, bestaat dit jaar 15 jaar. In 2015 is het ook 70 jaar geleden dat de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië werd uitgeroepen door Soekarno en Hatta, en 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd.

Naar aanleiding van deze jubilea blikken we vanavond met de makers van Andere Tijden terug op de meest memorabele en spraakmakende uitzendingen over de Nederlandse koloniale geschiedenis.

7_april_1

7april_2

Vragen die aan de orde zullen komen zijn onder andere: met welke blik kijkt Andere Tijden naar de (post) koloniale geschiedenis? Is er een verschil in benadering tussen Andere Tijden uitzendingen over Nederland en die over de (voormalige) koloniën? Is er wel genoeg aandacht besteed aan het koloniale verleden? We kijken naar fragmenten uit uitzendingen over Nederlands –Indië van Gerda Jansen Hendriks, over de koloniën in de West van Paul Ruigrok en uit het tweeluik Oorlogsmisdaden op Celebes van Erik Willems.

Te gast zijn:
Gerda Jansen Hendriks. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op de films die de Nederlandse overheid liet maken over Nederlands-Indië. Begin 21e  eeuw zette zij samen met Ad van Liempt de wekelijkse geschiedenisrubriek Andere Tijden op en maakte daarvoor diverse afleveringen over Indië/Indonesië.
Paul Ruigrok, Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en is sinds het begin verbonden aan Andere Tijden. Werkte onder andere voor VPRO, IKON en VARA.
Erik Willems. Studeerde geschiedenis en combineerde zijn studie al snel met het maken van films. Dat resulteerde naast documentaires, zoals De Missie Willems over het leven van zijn vader, in een stuk of 25 afleveringen voor Andere Tijden en voor Andere Tijden Sport. Erik heeft een specifieke belangstelling voor WOII en Nederlands- Indië.
Moderator van de avond is Ad van Liempt. Van Liempt was hoofdredacteur van NOVA , oprichter en eindredacteur van het programma Andere Tijden en chef geschiedenis bij de NPS. In 2009 werd hij uitgeroepen tot historicus van het jaar.

18.00 - 19.30 mogelijkheid om te eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 - 788 44 33
19.30 - 22.00 programma, toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger
22.00 - …      borrel

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 te Amsterdam

AANMELDEN VIA PAKHUIS DE ZWIJGER

The Colour Fantastic: conferentie over kleurgebruik stille film

THE COLOUR FANTASTIC PBR

The Colour Fantastic: conferentie over
kleurgebruik stille film
The Colour Fantastic in EYE is een conferentie over het
kleurgebruik in de periode van de stille film. Het programma biedt
academici, filmarchief- en museumspecialisten uit verschillende
disciplines de gelegenheid hun kennis te verdiepen en te delen. De
keynote sprekers zijn Peter Delpeut (Lyrisch nitraat en Diva
dolorosa), Tom Gunning (University of Chicago) en Vanessa
Toulmin (National Fairground Archief/University of Sheffield). Ook
vinden er vertoningen plaats van gerestaureerde en/of zelden
vertoonde films.
The Colour Fantastic, van 29 tot 31 maart 2015 in EYE, IJpromenade 1,
Amsterdam, eyefilm.nl

vlinder maan

Twintig jaar na de baanbrekende workshop Disorderly Order: Colours in Silent Film wordt dit jubileum in EYE gevierd met The Colour Fantastic, een conferentie over het kleurgebruik in de periode van de stille film. De keynote sprekers zijn cineast en schrijver Peter Delpeut, Tom Gunning (University of Chicago) en Vanessa Toulmin (National Fairground Archief/University of Sheffield).

 

Op het programma staan ruim 35 bijzondere en gevarieerde presentaties van academici, filmarchief- en museumspecialisten afkomstig uit verschillende disciplines en werelddelen: van Australië, Zwitserland en Zweden tot Italië, Engeland en de Verenigde Staten.

 

Tijdens de conferentie wordt een nieuw boek over de stille kleurenfilm gepresenteerd: Fantasia of Color in Early Cinema door Tom Gunning, Giovanna Fossati, Joshua Yumibe en Jonathon Rosen, uitgegeven door Amsterdam University Press.

 

Tijdens de conferentie zijn er vertoningen van de volgende gerestaureerde en/of zelden vertoonde films:

 

Maudite soit la guerre

(Alfred Machin, België, 1914)

Nieuwe digitale restauratie van de pacifistische film Maudite soit la guerre (Vervloekt zij den oorlog), uitgevoerd in samenwerking met de Cinémathèque Royale de Belgique, waarbij grotendeels gebruik werd gemaakt van een kleurenkopie uit het archief van EYE.

 

Lyrisch nitraat

(Peter Delpeut, NL, 1990)

Found footage-film met fragmenten van zwijgende speelfilms en documentaires van vóór 1915 uit de Jean Desmet-collectie. Lyrisch nitraat is een eerbetoon aan het vakmanschap van vroege filmmakers, maar ook aan het filmmateriaal zelf. EYE heeft Lyrisch nitraat onlangs gerestaureerd en gedigitaliseerd. De dvd is in december 2014, ter gelegenheid van de Desmet-tentoonstelling in EYE uitgebracht.

 

When the Earth Trembled

(Barry O'Neil, VS, 1913)

Fictiefilm uit de Desmet-collectie over de grote aardbeving van 1906 in San Francisco. Deze nieuwe restauratie is de meest complete versie en combineert materiaal uit drie verschillende bronnen: Museum of Modern Art (MoMA), British Film Institute (BFI) en EYE. Première op de EYE Collectiedag op 28 maart.

 

Registratiekosten

Early bird tot en met 20 januari 2015:

€ 200 (volle prijs), 160 euro (studenten)

 

Na 20 januari 2015:

€ 250 (volle prijs), € 200 (studenten)

Maaltijden inbegrepen tijdens de conferentiedagen.

 

Aanmelding geeft ook toegang tot het programma van de EYE Collectiedag op zaterdag 28 maart. EYE presenteert dan enkele recent voltooide en nog lopende filmrestauraties, die gedeeltelijk in internationale samenwerking tot stand zijn gekomen.

 

De conferentie is medegeorganiseerd door EYE, Giovanna Fossati (Universiteit van Amsterdam/ASCA) en het Leverhulme Trust onderzoeksproject Colour in the 1920s: Cinema and Its Intermedial Contexts, geleid door Sarah Street (Universiteit van Bristol) en Joshua Yumibe (University of St Andrews/Michigan State University).

 

EYE College This is Film!

EYE en de Universiteit van Amsterdam presenteren van 12 februari t/m 19 maart een openbare collegereeks over filmrestauratie in EYE. In gesprek met internationale gasten analyseert Giovanna Fossati (hoofdconservator EYE en hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur bij de UvA) een aantal bijzondere filmrestauraties en recente projecten, zoals de restauraties van de Europese klassieker Menschen am Sonntag, Stanley Kubricks Dr. Strangelove, de digitalisering van vroege kleurenfilms (1897-1914) uit de collectie van EYE, en de 4K-‘restauratie’ van de tv-serie Breaking Bad, die momenteel wordt uitgevoerd door Sony Pictures Entertainment.

EYE College This is Film! Film Heritage in Practice, 12 februari t/m 19 maart in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

 

De collegereeks This is Film! is gericht op iedereen met liefde voor film en geeft inzicht in de technologieën die deze restauraties mogelijk hebben gemaakt. Bovendien gaat de collegereeks in op de vele mogelijkheden om filmerfgoed te presenteren (in de bioscoop, in het museum en online). Ook biedt de collegereeks theoretische kaders om te reflecteren op de huidige filmerfgoedpraktijk. De voertaal van This is Film! is Engels.

 

De colleges zijn als reeks maar ook afzonderlijk te volgen. Ieder college is omlijst met filmvertoningen.

 

EYE College

This is Film! Film Heritage in Practice

 

12 februari

Film Heritage Everywhere: from the magic lantern to the smart phone

 

19 februari

Hollywood Studios: Sony’s restoration work and the case of Dr. Strangelove

 

26 februari

European Archives: collaborative restorations and the case of Menschen am Sonntag

 

5 maart

Film or performance: Nicholas Ray’s We Can’t Go Home Again

 

12 maart

Playing with Colour: teaching film heritage to children

 

19 maart

Exposing Cinema: the Jean Desmet exposition

 

28 maart

EYE Collectiedag

 

Voor tickets en informatie: eyefilm.nl/thisisfilm

 

 

Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig Achter het Nieuws en de geboorte van de actualiteitenrubriek

Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig 
Achter het Nieuws en de geboorte van de actualiteitenrubriek
 

verschijnt op 7 november 2014


Mirjam Prenger
 
AMB Diemen 2014
(isbn 97890 79700 73 8, 426 pp., € 37,50)
--
Wie nu naar de Nederlandse televisie kijkt, struikelt bijna over de actualiteitenrubrieken. Maar hoe is dit journalistieke genre ontstaan en wat leidde tot deze vernieuwing in het medialandschap van toen? Mirjam Prenger graaft in de geschiedenis van de actualiteitenrubriek Achter het nieuws, het toonaangevende, spraakmakende journalistieke televisieprogramma van de Vara in de jaren zestig. lees meer ...

 

Symposium # stop de tijd – 25 jaar mediageschiedenis

Donderdag 18 september

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - Hilversum

Theaterzaal 1 - 10.00-17.00aanleiding

Eind jaren ’80 uitte een aantal historici de noodklok over de beschikbaarheid van audiovisueel archief, daarom richtten zij in 1989 de Stichting Mediageschiedenis op. Sinds die tijd is er veel veranderd. Het media aanbod is in het digitale tijdperk explosief gegroeid. Dat geldt ook voor de beschikbaarheid van archiefmateriaal, nationale en regionale archieven hebben hun collecties gedigitaliseerd. Aan universiteiten en hogescholen is het aantal mediastudies en studenten enorm gegroeid.

 

Het wordt tijd terug te kijken naar de afgelopen 25 jaar en vooruit te blikken naar de ontwikkelingen en kansen voor de mediageschiedenis. Beeld en Geluid organiseert in samenwerking met Tijdschrift voor mediageschiedenisVereniging Geschiedenis Beeld en Geluid (GBG) en EYE Filminstituut een symposium onder de titel #stop de tijd - 25 jaar mediageschiedenis.

 

Programma

In de terugblik is er een keynote van Frank van Vree (UvA), een introductie op 15 jaar Tijdschrift voor Mediageschiedenis door Susan Aasman. columns van Karel DibbetsBernadette Kester, Lizzy van Winsen (GBG) en Huub Wijfjes. Er wordt vertoning van archiefmateriaal uit de audiovisuele collecties.

 

In de middag kijken we vooruit naar de mogelijkheden die digital humanities biedt voor mediageschiedenis. Een panel over Digital Humanities onder leiding van Sonja de Leeuw (UU) zal worden ingeleid door Andreas Fickers (Universiteit van Luxemburg). In het panel zitten onder andere Julia Noordegraaf (UvA), Marcel Broersma (Rijksuniversiteit Groningen) en Martijn Kleppe (Erasmus Universiteit Rotterdam).

 

De dag wordt afgesloten met een blik op de ontwikkelingen in de media door Ernst-Jan Pfauth.

 

Aanmelden en actuele programma informatie

 

We hopen u te mogen begroeten in Beeld en Geluid op donderdag 28 september

The Mediatization of the Artist 19-20 June 2014 international conference

The Mediatization of the Artist

19-20 June 2014

 

This June, renowned film scholars and art historians will join together for the international conference The Mediatization of the Artist. The aim of this event is to investigate the presence of the visual artist in a variety of (popular) media from the nineteenth century to today. With the rise of notions of artistic autonomy and the simultaneous demise of old systems of patronage, artists increasingly found themselves confronted with the necessity of developing a public image. Simultaneously, new audiences for art discovered their fascination for the life and work of the artist. The rise of new media – the illustrated press, photography and film – meant that the needs of both parties could be easily satisfied with both words and images. This led to a transformation of the artist from a mere producer of works of art into a widely recognized celebrity. The mechanisms of this transformation and its consequences for the both the popular image and self-understanding of the artist will be the focus of the papers, discussions and screenings that will take place over two days at two spectacular locations in Amsterdam.

 

Program

 

Thursday, 19 June – EYE Film Institute

 

9:30 Registration

10:00 Introduction Rachel Esner / Sandra Kisters

 

(1) The Artist on Film

10:15 Screening: Schaffende Hände: Drahtplastiken. Alexander Calder (Hans Cürlis, 1929)

10:35 Pierre Saurisse, Sotheby’s Institute of Art, London

Creative Process and Magic: Artists on Screen in the 1940s

10:55 Steven Jacobs, Ghent University

Things, Paintings, Artists, and Films: Magritte by Luc de Heusch

 

11:15 Discussion

11:30 Coffee / tea break

 

 

12:00 Screening: De Werkelijkheid van Karel Appel (Jan Vrijman, 1962)

12:20 Angela Dalle Vacche, Georgia Institute of Technology

Alain Resnais’ Life-Like Van Gogh versus Vincente Minnelli’s Vivification

12:40 Marcel Bleuler, University of Bern

In Bed with Marina Abramović. Mediatizing Women’s Art as a Personal Drama

 

13:00 Discussion

13:15 Lunch

 

(2) The Artist in the Popular Media

14:15 Screening: Traum des Bildhauers (c. 1907-1910)

14:30 Joke de Wolf, Groningen University

Laughing with Nadar: Caricatures on Photography and the Arts in the Journal Amusant (1856-65)

14:50 Laura Bravo, University of Puerto Rico

The Myth of the Artist in Children’s Illustrated Literature

 

15:10 Discussion

15:30 Coffee/ tea break

 

16:00 Screening: (Fragment) Love is the Devil. Study for a Portrait of Francis Bacon (John Maybury, 1998)

16:15 Marco de Waard, Amsterdam University College

Derek Jarman’s Caravaggio and the Aesthetic Regime of Art

16:35 Niharika Dinkar, Boise State University / Wissenschaftskolleg Berlin

Mythologies of the Artist in Modern India: The Many Lives of Raja Ravi Varma

 

16:55 Discussion

17:15 drinks

 

Friday, 20 June – Bethaniënklooster

 

9:30 Registration

10:00 Introduction Rachel Esner / Sandra Kisters

 

(3) The Artist in the (Illustrated) Press

10:15 Screening: Ceux de Chez Nous (Sacha Guitry, 1915)

10:35 Alain Bonnet, Université Pierre Mendès France (Grenoble 2) / LAHRA

Art and Artists in the Magasin Pittoresque (1833-1914)

10:55 Lieske Tibbe, Radboud University Nijmegen

Success Stories and Martyrologies: Images of Artists in Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift around 1900

 

11:15 Discussion

11:35 Coffee / tea break

 

12:05 Poppy Sfakianaki, University of Crete

Artists’ Confessions to Tériade in L’intransigeant, 1928-29: The Construction of the Public Image of the Artist through Illustrated Interviews

12:25 Elise Noyez, VU University Amsterdam

With the Artist’s Blessing: Photographs of Artists as Publicity Material

 

12:45 Discussion

13:00 Lunch

 

(4) Artists’ Self-Mediatization

14:00 Beatrice von Bismarck, Academy of Visual Arts Leipzig

Be on Show! Publicity’s Imperative and Artistic Self-Representation

14:20 Tutta Palin, University of Turku

Media Strategies of Female Artists in Inter-War Finland

 

14:40 Discussion

15:00 Coffee / tea break

 

15:30 Herwig Todts, Royal Museum of Fine Arts, Antwerp

“Les épisodes de la vie d'artiste intéressent beaucoup. Ensor and Artistic Identity

15:50 Stephanie Marchal, Leuphana University of Lüneburg

Gustave Courbet’s Self-Mediatization

 

16:10 Discussion

16:30 Closing remarks

 

 

Practical Information

 

When: 19-20 June 2014

Where:

Thursday, 19 June – EYE Film Institute, IJpromenade 1, Amsterdam

Friday, 20 June – Het Bethaniënklooster, Barndesteeg 6b, Amsterdam

All participants are kindly requested to register by sending an e-mail to

icg-fgw@uva.nl mentioning Registration Conference Mediatization.

Costs: € 50 regular / € 25 students

The number of places is limited and a pre-paid reservation is required.

Payment method: Please make your payment to: University of Amsterdam, Faculty of Humanities, Amsterdam IBAN: NL75DEUT0446604208 / BIC DEUTNL2N, mentioning R.2023.0008: conference Mediatization

The registration fee includes admission to all sessions, coffee, lunch and afternoon refreshments.

 

This event is generously funded by:

supportedby

 

Perfect invest in old fashioned paper mario

Perfect invest in old fashioned paper mario

They found out that the dispatch was moving forward little by little southward along the ragged shore of Local authority Isle, retaining perfectly top pay for papers mario on the acquire. Easy furtive steps while in the hall, arriving in the vicinity of.www.cover-letter-writing.com/resume-help/ Darsint place out at a manage. My your hair was setting out to increase as i come to your initial Veil, as well as crackling of the sparks was rather perceptible now.

A fretting hand was 50 percent of-concealed in the fabric glove because of the hands remove, which hid the webs from a regular look, however, the other was ungloved and half-raised, additionally, the webs demonstrated distinctly, a dark-colored rose tone relating to the about-prolonged palms. (more…)